Op heel wat momenten in je bedrijfsvoering speelt IE een rol.

Meer waarde, meer rendement, meer toekomst.

 • 1

  Lancering nieuw bedrijf of product

  Ben je net gestart met een nieuw bedrijf of heb je plannen om een nieuw product in de markt te zetten? Vroeg of laat komt dan Intellectueel Eigendom om de hoek kijken. Je bedrijfsnaam, je merk, je product en de manier waarop dat in de markt gaat zeten, daar heb je allemaal over nagedacht en je wilt je IE goed regelen.

  Lees meer
 • 2

  Fusie/ samenwerking

  Een fusie of intensieve samenwerking is een belangrijk besluit voor elke ondernemer. Gevolg is dat je veel kennis en inzichten met je (toekomstige) businesspartners gaat delen. Kennis en inzichten die een waarde vertegenwoordigen. En hoogstwaarschijnlijk spelen er ook IE-rechten. Hoe ga je daarmee om?

  Lees meer
 • 3

  Verkoop via partner platform

  Als ondernemer wil je wellicht je omzet vergroten door online verkoop. Misschien spreekt de enorme marketingpower en distributiekracht van succesvolle platformen als Bol.com of Amazon je aan. Om sommige producten te verkopen via de partnerplatformen, heb je een merkregistratie nodig. Daarbij komt Intellectueel Eigendom dus om de hoek.

  Lees meer
 • 4

  Conflict

  Je gaat er niet vanuit, maar als je zakendoet, kunnen er conflicten ontstaan, ook over Intellectueel Eigendom. Veel conflicten ontstaan omdat iemand inbreuk pleegt op jouw IE-rechten. Er kan sprake zijn van diefstal, kopiƫren of gebruik van een merk dat wel heel erg lijkt op jouw merknaam en logo. Conflicten kun je voorkomen of sneller oplossen als je je IE goed hebt geregeld.

  Lees meer
 • 5

  Koop en verkoop

  Intellectueel Eigendom (IE) vormt een belangrijk deel van de waarde van je bedrijf. Bij de aan- en verkoop van een bedrijf is het belangrijk om te weten of de verkoper daadwerkelijk gerechtigd is tot verkoop van zijn producten (en de daarmee verbonden Intellectuele Eigendomsrechten).

  Lees meer
 • 6

  Wijziging ondernemingsstructuur

  Het kan voorkomen dat je iets wilt wijzigen in de juridische structuur van je bedrijf. Je groeit door en je wilt je eenmanszaak of VOF omzetten in een BV. Je past de structuur van je BV aan naar een (pensioen)holding en een aantal werkmaatschappijen. Of je verplaatst bedrijfsactiviteiten van het ene bedrijf naar het andere. Of je brengt je Intellectuele Eigendomsrechten (IE) in een aparte BV onder. Bij dit soort wijzigingen in de ondernemingsstructuur wil je vooraf weten hoe je het beste met IE om kunt gaan.

  Lees meer
 • 7

  Financiering

  Intellectueel Eigendom is een belangrijk onderdeel van de immateriƫle waarde van je bedrijf: de goodwill. Bij financieringsvraagstukken speelt de vraag over de betekenis van IE voor je bedrijf en hoe je dat hebt geregeld, een belangrijke rol.

  Lees meer
 • 8

  Beheer van je IE-rechten

  Intellectueel Eigendom is een bijzondere vorm van recht. Bij handelsnamen en merken is het vrij normaal dat er meerdere rechthebbenden zijn op eenzelfde naam, eenzelfde kleur of eenzelfde vorm. Je moet zelf alert zijn op inbreuk. En, als je geen gebruik maakt van je rechten, kun je ze kwijtraken. Voor sommige IE-rechten geldt namelijk dat ze automatisch vervallen als je ze niet gebruikt. IE moet dus voortdurend op je vizier blijven.

  Lees meer