Conflict

Je steekt veel geld en energie in de ontwikkeling van nieuwe producten, het in de markt zetten van een nieuw merk, een vernieuwende werkwijze, de opbouw van een klantenbestand, enz. Investeringen die vaak die een behoorlijke waarde hebben. IE is bedoeld om dat te reguleren zodat je ook beloond wordt voor je innovaties.

Op 23 oktober 2018 is aanvullend op IE ook de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb) van kracht gegaan. Deze wet regelt alles wat met bedrijfsgeheimen heeft te maken zodat je ook via deze weg beschermd bent tegen misbruik. Anderen kunnen je creaties en know how niet gebruiken behalve als je daar toestemming voor geeft.

Om in mogelijke conflictsituaties sterk te staan, is er eigenlijk maar één belangrijke stelregel: zorg ervoor dat je je IE-rechten goed hebt geregeld. Dat is de juridische basis voor je gelijk. Een conflict kan allerlei oorzaken hebben en over tal van onderwerpen gaan. Van pure plagiaat tot de vraag wie het recht heeft op de exploitatie van een nieuwe vinding die in samenwerking is ontwikkeld. In alle situaties gaat een sterke IE-positie je helpen.

Bij een conflict kan je altijd eerst zelf diegene aanschrijven. Als je er samen niet uitkomt, is het raadzaam een deskundige in te schakelen.