Hoe een slim idee herbebossing en waterbesparing bij elkaar brengt

Als veredelaar van bloembollen reisde hij de wereld over. Zijn klanten maakten veelal gebruik van druppelirrigatie. Dat lijkt zuinig, maar daarbij verdampt 80% van het water, terwijl water in heel veel gebieden in de wereld schaars is. Vier jaar lang heeft Pieter Hoff in zijn bedrijf Groasis geëxperimenteerd met allerlei oplossingen om zuiniger met water om te gaan. Toen was zijn ‘cocoon’ klaar om de wereld te veroveren. Intellectueel Eigendom (IE) heeft hem daarbij enorm geholpen.

* Op 13 april 2021 bereikte ons het droevige bericht dat uitvinder en Nationaal icoon Pieter Hoff overleden is. De aarde is een wereldverbeteraar armer, we hopen dat veel mensen zich laten inspireren door Pieter en zijn innovaties.

Pieter Hoff van Groasis:

“Intellectueel Eigendom (IE) is een onmisbaar onderdeel van je marketing.”

De uitvinding van Pieter levert een flinke waterbesparing op

Pieter ontwikkelde een ‘cocoon’; de Waterboxx® plant cocoon en heeft een octrooi en merk- en modelregistratie op zijn uitvinding. “Het is een intelligente emmer die regen en condensatie opvangt, als het niet of weinig regent. Met mijn intelligente emmer bespaar je 90% water ten opzichte van druppelirrigatie (red: Met deze methode wordt water met meststoffen bij planten/bomen gedruppeld door een stelsel van leidingen, slangetjes en druppelaars, om water te besparen). In onze cocoon plant je bomen, struiken of groentes, die daardoor heel goed groeien.” De uitvinding van Pieter levert dus een flinke waterbesparing op, en het maakt bebossing mogelijk op plekken waar dat voorheen bijna onmogelijk leek. Wereldwijd is er dan ook veel belangstelling voor zijn uitvinding.

“Ik wist dat ik mijn producten moest beschermen met IE”

Hoe heeft IE Pieter geholpen om er ook commercieel de vruchten van te plukken? “Vanuit mijn kwekersachtergrond wist ik dat ik mijn producten moest beschermen met een octrooi en dat ik ook de merknaam en het model van mijn producten moest registreren. Als je dat niet doet, dan gaan ondernemers in landen die anders aankijken tegen IE, jouw product goedkoop op de markt brengen. Daar kun je dan niet tegen concurreren, want vaak zijn het ook lageloonlanden.”

Copy cats; dat voelt als een compliment

Pieter vervolgt: “Ik heb zeker veel last van copy cats gehad. Maar ik zie het ook als een groot compliment. Kennelijk heb ik iets gemaakt dat andere ondernemers de moeite waard vinden om na te maken. Onlangs nog troffen we een bijna exacte kopie van mijn cocoon aan in Iran. Met één verschil, de Iraanse cocoon bestond uit twee delen. Je merkt dan ook dat ze niet eens snappen wat ze namaken, want zo verdampt er natuurlijk nog steeds veel water. We hebben de fabrikant aangeschreven en die is er mee gestopt.”

Commerciële kansen in plaats van ‘beschermen’

Die beschermingskosten, is dat een forse investering? Het is maar hoe je het bekijkt, vindt Pieter. “In Nederland is het aanvragen van een octrooi prima te betalen, als je ziet hoeveel rechten je ervoor terugkrijgt. Waar ik ook tijd en aandacht aan heb besteed, is de registratie van mijn URL’s. Want als ik groasis.cn niet voor China registreer, doet iemand anders dat wel. Ik spreek overigens liever niet over beschermen, dat klinkt defensief. Ik zie IE als een grote commerciële kans.”

IE en het belang vanuit je marketing

“Als je een product maakt, denken veel ondernemers vooral aan een fysiek product, dat is tastbaar. Terwijl eigenlijk het niet-fysieke product, zoals IE, voor je marketing veel belangrijker is. Als je als ondernemer actief wil zijn in Nederland of in Europa, kun je je goed beschermen tegen relatief lage kosten. Mijn advies aan ondernemers is: regel je IE goed in de landen waarin je actief wilt zijn.”

Pieter benadrukt nog: “Het bedenken en maken van een product is maar de helft van het werk. De andere helft is je marketing. Ik adviseer al mijn collega-ondernemers: versterk je marketing en zorg dat je product goed beschermd is op vier terreinen: octrooi, model, merk en de URL’s. ”

IE is overal! Als ondernemer kun je er niet omheen.

Kijk in de laptoptas en ontdek wat IE voor jou kan betekenen.

Intellectueel Eigendom (IE) is de verzamelnaam voor een aantal rechten die je als ondernemer echt verder helpen als je er goed gebruik van maakt. In de laptop-tas vind je een overzicht van die rechten met uitleg over wat jij er als ondernemer aan hebt.

Kijk in de laptoptas

Alle IE-rechten overzichtelijk bij elkaar.